Εκδήλωση με θέμα: «Η Εκκοσμίκευση του Κράτους και της Κοινωνίας και η Μαρτυρία της Εκκλησίας» (Σεπτέμβριος, 2021)
23/09/2021
Δωρεά οδοντιατρικού υλικού στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Δράμας (Οκτώβριος, 2021)
23/10/2021
Εκδήλωση με θέμα: «Η Εκκοσμίκευση του Κράτους και της Κοινωνίας και η Μαρτυρία της Εκκλησίας» (Σεπτέμβριος, 2021)
23/09/2021
Δωρεά οδοντιατρικού υλικού στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Δράμας (Οκτώβριος, 2021)
23/10/2021

Εκδήλωση της Agape με θέμα «Η αγάπη του Θεού ως θεραπεία της ύπαρξής μας» με ομιλητή τον π. Λίβυο (Οκτώβριος, 2021)

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021, με συντονιστή τον θεολόγο και μουσικολόγο κ. Ηλία Λιαμή, ο πατήρ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π. Λίβυος) ανέπτυξε το θέμα: «Η αγάπη του Θεού ως θεραπεία της ύπαρξής μας».

Ο πατήρ Λίβυος επισήμανε ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας, εξετάζοντας το βάθος της ανθρώπινης ύπαρξης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην ύπαρξη του ανθρώπου υπάρχει ένα μεγάλο τραύμα, το οποίο αιμορραγεί διαρκώς, και έχει απόλυτη ανάγκη από θεραπεία.

Το πρώτο στοιχείο αυτού του τραύματος, σύμφωνα με τον πατέρα Λίβυο, είναι ο θάνατος, η θνητότητα, που ήρθε στην ανθρώπινη ζωή με την πτώση του ανθρώπου και τη διαρραγή της ενότητάς του με τον Θεό, τον Δημιουργό του. Ο άνθρωπος είναι κτιστός, επομένως τρεπτός, δηλαδή μεταβλητός, επομένως και αλλοιωτός. Δεν είναι αυτοζωή, δεν έχει από μόνος του ζωή, επομένως πεθαίνει, αν δεν συνδεθεί με την πηγή της ζωής και της σταθερότητας, τον Δημιουργό του, την αιτιώδη αρχή του παντός.

Το δεύτερο στοιχείο του τραύματος, πέρα από τη θνητότητα, είναι η ελλειμματικότητα, η αίσθηση της έλλειψης, που κάνει τον άνθρωπο να είναι ανικανοποίητος, και να αισθάνεται έλλειψη και κενό, ακόμη και αμέσως μετά την εκπλήρωση κάθε βαθιάς επιθυμίας του.

Το τρίτο στοιχείο του τραύματος, πέρα από τη θνητότητα και την ελλειμματικότητα, είναι η αντιφατικότητα, η διαπίστωση ότι η θέλησή μας είναι αδύναμη, με αποτέλεσμα να θέλουμε το καλό, αλλά να καταλήγουμε να διαπράττουμε το κακό, δηλαδή το αντίθετο από αυτό που θέλουμε.

Η θεραπεία του τραύματος έρχεται σταδιακά, όταν συνειδητοποιούμε ότι δεν αποτελούμε μια τυχαιότητα, αλλά μια αγαπητική πρόταση του Θεού, ο οποίος μας έφερε στην ύπαρξη από αγάπη. Το τραύμα μας θεραπεύεται με μια πράξη αγάπης και ελευθερίας, όταν ενεργοποιούμε αγαπητικά τη θέλησή μας να συνδεθούμε και πάλι με τον Δημιουργό μας, που φανέρωσε την αγάπη Του και πάλι μέσα από τη θυσία του Χριστού για χάρη μας. Στη θεραπεία βοηθάει η μετάνοια και η προσευχή, η εστίαση στο καλό, καθώς και η άσκηση που έχει σκοπό να οδηγήσει την ύπαρξή μας στην αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Μαθαίνουμε να ζούμε μέσα στα προβλήματα, τις δυσκολίες, τους φόβους και τις αγωνίες μας, καθώς αλληλοϋποστηριζόμαστε και καθώς συνειδητοποιούμε προοδευτικά ότι ο Θεός μάς αγαπάει, μας αναζητά, θέλει να μας αγκαλιάσει, μας αποδέχεται, και θεραπεύει τις πληγές μας, καθώς Τον εμπιστευόμαστε και Τον δοξάζουμε.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, η φυσική παρουσία στην εκδήλωση επιτράπηκε σε περιορισμένο αριθμό ατόμων, ενώ πραγματοποιήθηκε και ζωντανή μετάδοση, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές με μεγάλο ενδιαφέρον.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του π. Λίβυου στο κανάλι Maria Magdalena-Μαρία Μαγδαληνή στο youtube.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.